Dames Kampioen

Champagne voor Hieronymus

door Jos van Hees. maandag 21 april 2008 | 09:25

21 apr 2008, 08:21 - WATERPOLO - Voorzitter Ralph Hamerlinck van Hieronymus kreeg zaterdag de bubbeltjeswijn bijna niet aangesleept.

Want voordat het eerste vrouwenteam van zijn club aan het kampioensduel tegen Warres5 begon, uitslag 15-2, moest eerst nog het tweede team gehuldigd worden, dat vorige week onder leiding van Ellen van Loon met onder meer de coryfeeën Kitty van Wesenbeeck, Mirjam Lambregts en Annelie Maters bijna geruisloos in Nuenen kampioen was geworden.

De luxe van twee kampioenschappen steekt feestelijk af tegen de schrale gang van zaken in het vrouwenwaterpolo in de regio de laatste tijd, waar De Krabben en ZWH helemaal afgehaakt hebben en Hieronymus met zijn teams in de onderste regionen was beland.

Terwijl in het nog niet zo grijze verleden De Krabben en ZWH op bondsniveau opereerden. Dat gebeurde toen overigens wel door de impulsen van de tegenwoordig als waterpolocoach op Kreta verblijvende Manni Loosen, die regelmatig een blik Vlaamse speelsters open trok. Maar bij Hieronymus hebben de vrouwen nimmer een Vlaamse injectie gehad. Die zijn geheel op eigen kracht op de goede weg terug. Aan het begin van de competitie zijn alle vertrouwde routiniers verdwenen naar het tweede team en is het standaardteam sterk verjongd met de 22-jarige Evelien Tak als belangrijke spil in het geheel. De rest van het team bevindt zich in de leeftijd tussen de 14 en 18 jaar en traint drie keer in de week fanatiek bij Peter Mario Harskamp, die bij thuiswedstrijden ook als coach fungeert. "We willen namelijk graag nog een keer promoveren, zodat we het jaar daarop weer in de eerste klasse mee kunnen", licht de 18-jarige captain Annieck Havinga (in het dagelijks leven studente verpleegkunde in Breda) toe. "Want om wedstrijden te spelen tegen tegenstanders als Warres 5 afgelopen zaterdag is natuurlijk ook geen echte uitdaging."

De lichtgewichten van de fusieclub uit Oosterhout en Tilburg arriveerden zonder wissel in De Stok en verkeerden na drie persoonlijke fouten van hun Kirsten Jansen al halverwege in een permanente ondertalpositie. Evelien Tak gaf in de eerste periode met twee treffers meteen haar visitekaartje af. Maar ook Havinga en Anne Vriens gaven in de ouverture, vol een bomvolle tribune, reden tot juichen, 4-1. In de tweede periode zat Tak op de bank en kwam alleen Sabine Hamerlinck tot scoren, 5-1. In de derde periode zette Evelien Tak de zaak weer op scherp, forceerde een numerieke meerderheid en rondde die zelf af en vervolgens kwamen ook Havinga, Laura Nijpjes, Lisette Hamerlinck en Linda Schoonen aan hun doelpunten, 10-1. Het doel van Babette Dankers was inmiddels een complete schietschijf geworden, waarin het achtereenvolgens prijs was voor Steffie Höveling, Schoonen en Irene Hamerlinck.

De tweede treffer van Warres deed er niet meer toe.