Speedokringfinale: Jonge wedstrijdzwemmers behalen veel persoonlijke records

Aan het einde van het zwemseizoen staan verschillende finales gepland. De zwemmers tot en met 12 jaar starten in de Speedo competitie. Het afgelopen jaar zijn er 4 lokale ronden geweest. Hier  konden de beste zwemmers ook een startbewijs halen om te mogen deelnemen aan de Speedo Finalewedstrijd  van de Kring Noord Brabant. Vier zwemmers van Zwem- en polovereniging Hieronymus uit Roosendaal, Manon van Bentum, Nikki Burcksen, Damiän van Dijk en Ramon Verhulst zijn afgelopen weekend 6 en 7 juni samen met nog ca 130 Brabantse zwemmers aan de start verschenen in de Finale.

Op zaterdag 7 juni werd gezwommen in zwembad het ’t Ekkerbad in Budel. Aan het begin van de wedstrijd werden de zwemmers aan het publiek voorgesteld en werd na een ereronde rond het bad gestart. ’t Ekkerbad heeft maar 4 zwembanen, de organisatie was echter perfect en de wedstrijd verliep vlot. Op zondag 8 juni werd de tweede dag van de finale gehouden in zwembad de Wisselaar in Breda. Met de zon vol op de ramen werd dit een erg warme middag. De sportieve prestaties hebben hieronder gelukkig niet geleden.

Manon van Bentum uit Oudenbosch nam voor de eerste keer deel aan de Kringfinale. Dit alleen is al een prestatie te noemen. Manon werd het afgelopen seizoen geplaagd door blessures en heeft enkele weken helemaal niet kunnen trainen.  Ze kwam aan de start met andere meisjes, die zijn geboren in 1998, op de 100m rugslag, 50m vlinderslag en 100m vrije slag. Op deze laatste 2 afstanden heeft Manon haar pr met maar liefst 3 seconden verbeterd.

Damiän van Dijk (11 jaar) zwom in Budel drie afstanden: de 100 m vrije slag, 50m vlinderslag en 100 m rugslag.  Speciaal voor deze gelegenheid droeg hij zijn nieuwe badmuts met een piratenvlag.  Op de 100 m vrije slag heeft hij zijn tegenstanders daarmee wellicht aan het schrikken gemaakt. Hij zwom daar een pr van 3 seconden. Op zondag in Breda zwom hij de 200 meter wisselslag. Hij verbeterde hier zijn pr in een spannende race met maar liefst 5 seconden en de 100 m schoolslag met een tijdsverbetering van ruim 2 seconden.

Nikki Burcksen (11 jaar) is alleen in Breda aan de start gekomen. Ze heeft zondag drie afstanden gezwommen: 100m rugslag, 100m schoolslag en 400m vrije slag. Op de schoolslag heeft Nikki een pr van 2 seconden gezwommen. In de spannende 400m race startte Nikki erg goed. Op de keerpunten tot de 300m lag ze voortdurend in eerste positie. In de laatste 100 meter bleek dat de tegenstandsters de race net iets beter hadden ingedeeld en kwamen daardoor eerder aan.

Ramon Verhulst (12 jaar) was op alle zes de afstanden geklasseerd. Hij kwam bij de wedstrijd weer zijn sportieve rivalen uit Bergen op Zoom, Tilburg maar vooral de PSV zwemmers uit Eindhoven tegen. Twee weken geleden hebben de zwemmers al tegen elkaar gezwommen op de Brabantse kampioenschappen in Eindhoven. Op de 100m schoolslag heeft Ramon zijn pr verbetert met 4 seconden. Op de 100 meter rugslag wist hij met een pr van 3 seconden naar een tweede positie te zwemmen. Hij behaalde de enige medaille (zilver) namens Hieronymus. Op de 400 m vrije slag werd hij na een spannende race 4de met een pr van 6 seconden.  Op de tweede dag heeft hij op de 100m vlinderslag in een directe race net een 4de plek behaald op de 100m vlinderslag met een pr van 3 seconden (de 3de plaats had 0,05 sec sneller gezwommen). Op de 100m vrije slag en de 200 wisselslag startte Ramon in de tweede serie. Deze serie won hij met een grote overmacht. Dit leverde hem naast de forse pr’s (resp. 9 en 20 seconden) nog twee vierde plekken op.  In het totaal heeft hij zijn tijden,  op alle gezwommen afstanden, met 45 seconden verbeterd.