Trainingen Wedstrijdzwemmen

DagTijdTeam
Maandag18.30-19.00Landtraining groep B
 19.00-20.30Wedstrijdzwemmen groep B
Dinsdag06.30-08.00Wedstrijdgroep (uitnodiging)
 18.00-18.45Wedstrijdzwemmen groep A
 18.45- 19.45Wedstrijdzwemmen groep A en B (op uitnodiging)
Woensdag19.00-19.45Landtraining groep B
 19.45-20.45Wedstrijdzwemmen groep B
Donderdag18.00-19.00Wedstrijdzwemmen groep A
 18:00-1945Wedstrijdgroep (uitnodiging)
Zaterdag06.30-08.00Wedstrijdgroep (uitnodiging)
Zaterdag12.45-13.15Landtraining groep A 
 13.15-14.15Wedstrijdzwemmen groep A
 13.45-14.15Landtraining groep B
 14.15-15.15Wedstrijdzwemmen groep B
 14.15-15.45Wedstrijdzwemmen groep B ( op uitnodiging)
 14.45-15.30Landtraining groep A
 13.15-14.15Instroomgroep
Leren duiken in wedstrijdgroep 1
Coach geeft instructie aan wedstrijdgroep 2

Standaardstraining

A. Alle jonge zwemmers tot ca 12 jaar. B. Zwemmers vanaf 12 jaar.

Alle leden van de wedstrijdafdeling kunnen op 3 momenten in de week tenminste 45 minuten trainen.

Extra training

Afhankelijk van ambitie kunnen zwemmers ( tegen meerprijs) extra trainen. Dit kan alleen op uitnodiging van de hoofdcoach. Dit betreft:

 • De zwemmers die veel trainingsuren willen maken en ernaar deel te nemen aan een Brabants Kampioenschap.
 • Zwemmers die ernaar streven in de Brabantse top te zwemmen en proberen deel te nemen aan N(J)K.
 • Voor de extra trainingen wordt naast de contributie wel een eigen bijdrage gevraagd

De Trainers

Klik hier voor een overzicht van de trainers van Hieronymus.

Richtlijn extra trainingen MOZ (Meerjarig Opleidingsplan Zwemmen)

De hoofdtrainer kan zwemmers die dit aankunnen uitnodigingen voor langere trainingen. Hieronymus wil de zwemmers een verantwoorde trainings en wedstrijdinspanning aanbieden die past bij zwemniveau en leeftijd.  We baseren ons hierbij op het Meerjarig Opleidingsplan zoals beschreven door de KNZB Meer informatie zie site KNZB De hoofdtrainer bepaalt in welke groep jij wordt ingedeeld en hoeveel uur trainen bij jouw past.

Trainingen:

Wanneer je begint met wedstrijdzwemmen, worden er door de trainer beoordeelt hoe goed je al kun  zwemmen. Daarna is er veel aandacht voor  allereerst de wedstrijdslagen, zoals borstcrawl, rugcrawl, schoolslag en vlinderslag, goed uitgelegd. De zwemmer zal binnen de kortst mogelijke tijd de slagen volledig onder controle hebben waarna er begonnen kan worden aan de conditie. Een training is altijd opgebouwd uit een aantal delen:

 1. Inzwemmen

  Als de spieren van de zwemmer niet goed warm zijn, loop je kans blessures op te lopen. Dit onderdeel zal bij elke training terug komen, maar steeds weer anders zijn. Het wordt natuurlijk gebaseerd op de training die erna gegeven wordt. Wordt het een zware training voor de benen, zal er bij het inzwemmen meer aandacht besteed worden aan het inzwemmenvan de benen dan van de armen, en andersom.

 2. Kwaliteit van de zwemslagen

  Als een trainer merkt dat door het tempo waar de zwemmers in zwemmen niet genoeg aandacht meer besteed wordt aan de kwaliteit van de zwemslagen, dan zal de trainer besluiten om op het nieuwe tempo de slagen opnieuw aan te leren. Zo worden wederom blessures voorkomen.

 3. Conditieopbouw

  Conditie is heel belangrijk bij wedstrijdzwemmen. Om goede prestaties te kunnen leveren, zul je er een hoop van nodig hebben! Daarom zullen de trainers er voor zorgen dat er tijdens de trainingen ook voldoende aandacht besteed zal worden aan de ontwikkeling van de conditie. Dit doen ze door een gevarieerd programma aan te bieden wat steeds interessant blijft en de zwemmer zal motiveren om het uiterste van zichzelf te vragen. Hoe beter de conditie…hoe sneller er gezwommen kan worden!

 4. Uitzwemmen

  Om de spieren na het harde trainen ook weer tot rust te laten komen, zal er ook altijd aandacht besteed worden aan het uitzwemmen. Dit zal ongeveer de laatste 5 minuten van de training in beslag nemen en wordt ook weer bepaald aan de inhoud van de training. Bij een ‘benen-training’ zullen de armen al veel rust hebben gehad en hoeven alleen de benen even te ontspannen.

 5. Landtraining

  Naast training in het water is, indien de goede zwemresultaten wil behalen, landtraining van groot belang. In deze trainingen wordt aandacht besteed aan corp-stabiliteit, reactiesnelheid en conditie.